Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowy przekładaniec na biszkopcie"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 354
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 156
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 354
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 156
Składniki
Czekoladę posiekaj. Śmietanę mocno podgrzej, zdejmij z ognia. Wrzuć do niej posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Czekoladową śmietankę przelej do miseczki. Szczelnie przykryj folią i wstaw na 8 godzin do lodówki.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij, powoli dosypując cukier oraz cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, kolejno dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ciasto łyżką.
Cztery jednakowe tortownice (o śr. 18 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj porcję ciasta. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 15-20 minut. Gotowe biszkopty wystudź.
Schłodzoną czekoladową śmietanę wymieszaj z zagęstnikiem. Blaty biszkoptowe oprósz cukrem pudrem. Posmaruj powidłami i kremem śmietanowym. Wierzch tortu posmaruj tylko kremem. Torcik schładzaj 2 godziny w lodówce.
ok. 45 minut . Chłodzenie ok. 8 godz. + 2 godzin . 1 porcja 480 kcal.Źródło: Tina