Do góry

Desery Przepis na:

Słodka dyniowa szarlotka

Słodka dyniowa szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Słodka dyniowa szarlotka"

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 7 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • sól
  • 13 dag masła
  • 1
  • 3 kg dyni piżmowej
  • 1/3 szkl. cukru kryształu
  • 1 szkl. skondensowanego słodzonego mleka
  • cynamon
  • imbir
  • goździki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier puder wsyp do miski. Dodaj 1 jajko, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na 60 min do lodówki.

  2. Dynię pokrój na kawałki, ułóż na blasze, wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. ok. 30 minut. Lekko przestudź, usuń skórę. Miąższ (bez pestek) zmiksuj. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj. Część odłóż, resztą wylep spód blaszki do pieczenia.

  3. Masę dyniową zmiksuj z 3 jajkami, cukrem kryształem oraz mlekiem. Dodaj po szczypcie zmielonych przypraw. Nadzienie rozłóż na surowym kruchym spodzie. Zrób dekoracje z reszty ciasta. Piecz ok. 45 min w 200 st.

  4. czas ok. 80 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń