Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Słodki bukiet z kruchych ciasteczek"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5887
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154776
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1025
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 450
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5887
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154776
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1025
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 450
Składniki
Mąkę przesiej. Dodaj posiekaną na kawałki zimną margarynę (lub masło). Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Wsyp cukier kryształ i proszek do pieczenia. Dodaj dwa żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto.
Z przygotowanego kruchego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie urywaj kawałki ciasta i partiami wałkuj je na dość cienkie placki.
Z każdego placka wykrywaj niewielkie kółeczka. Układaj ciasteczka na blasze. Piecz (na 2-3 tury) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. 8-12 minut. Ostudź.
Białka utrzyj z cukrem pudrem, dodając tyle soku z cytryny, by powstał gęsty i gładki lukier. Pozostaw część białego lukru, resztę połącz z kolorowymi barwnikami spożywczymi. Dekoruj ciastka, malując lukrem płatki i układając cukrowe ozdoby.
czas ok. 40 min; porcja – 50 kcal, cena 30 grŹródło: Świat kobiety