Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodkie morskie fale"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 210
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 121
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 210
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 121
Składniki
Wiśnie osącz z kompotu. Połowę masła (o temperaturze pokojowej) utrzyj razem z 25 dag cukru i szczyptą soli na gładką i puszystą masę. Wbij całe jajka, dodaj 5-6 łyżek mąki, zmiksuj. Na koniec wsyp pozostałą mąkę przesianą razem z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia (o wym. 32 na 39 cm) wyłóż pergaminem. Wylej połowę przygotowanego ciasta. Do reszty ciasta dodaj 5 dag kakao oraz kremówkę. Wymieszaj starannie.
Na jasnym cieście rozłóż w równych rzędach osączone wcześniej wiśnie. Na owoce wylej ciemne ciasto. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz ciasto ok. 30 minut. Przed wyjęciem zrób próbę suchego patyczka.
Budyń (o smaku waniliowym lub śmietankowym) przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu, dodając do niego pozostały cukier. Zdejmij z ognia, mieszając wystudź. Dodaj resztę masła, utrzyj na gładki krem. Posmaruj nim ostudzone ciasto.
Białą czekoladę połam na kawałki, włóż do miski. Rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Wylej na ciasto. Widelcem zrób faliste wzorki. Udekoruj morskimi stworami z marcepanu.
czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety