Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie placuszki z ryżu

Słodkie placuszki z ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 293

Dodano:

Odsłon: 2027

Ten prosty deser jest zaskakująco pyszny, zwłaszcza na ciepło. Choć w przepisie nie ma cukru, doradzam posłodzenie mleka. Można też dodać cukier wanilinowy, kardamon lub cynamon, albo ugotować ryż w mleku migdałowym. Niezjedzone od razu placuszki, jeśli są odpowiedniej wielkości, łatwo można odgrzać w tosterze.

Składniki

  • 250 dag ryżu
  • 0,5 litra mleka
  • 1 łyżka masła
  • cukier (wg uznania)
  • jajko
  • bułka tarta
  • dowolna konfitura
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w mleku z cukrem i masłem, ewentualnie przyprawami. Trzeba go ciągle mieszać, żeby się nie przypalił.

    Ugotowany ryż przełożyć na tacę lub stolnicę, rozprowadzić na 1,5 cm grubości. Gdy ostygnie wyciąć okrągłe placuszki.

    Każdy placuszek maczać w rozbitym widelcem jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle do zarumienienia.

    Podawać na ciepło z konfiturą lub sokiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń