Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie risotto z letnimi owocami

Słodkie risotto z letnimi owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Słodkie risotto z letnimi owocami"

Składniki

  • 30 dag ryżu
  • 1 l tłustego mleka
  • 1 laska wanilii
  • 5 dag cukru
  • 10 dag naturalnego jogurtu
  • 50 dag letnich owoców (np. porzeczki
  • agrest
  • jagody)
  • sól
  • świeże zioła do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż (najlepsza będzie odmiana o okrągłych ziarenkach) przepłucz na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Mleko wlej do rondla, zagotuj z dodatkiem szczypty soli. Na wrzątek wrzuć przepłukany ryż oraz ziarenka z rozciętej laski wanilii.

  2. Gotuj całość na bardzo małym ogniu pod przykryciem, co pewien czas mieszając, 25-30 minut. Gotowy ryż powinien mieć konsystencję rozgotowanej kaszy. Wówczas zdejmij rondel z ognia i wsyp do niego cukier. Mieszaj energicznie, aż cukier się rozpuści. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

  3. Zimny ryż wymieszaj z jogurtem naturalnym. Owoce przebierz, opłucz i osącz na sicie. W razie potrzeby, usuń szypułki. Połącz z ryżem. Jeśli owoce są zbyt kwaśne, możesz dosypać cukru lub użyć słodkiego jogurtu waniliowego. Słodkie risotto rozłóż do miseczek, udekoruj listkami świeżych ziół.

  4. Ryż z owocami możesz także serwować na letnie śniadanie.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń