Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodkie risotto z letnimi owocami"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 261
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 51
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 261
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 51
Składniki
Ryż (najlepsza będzie odmiana o okrągłych ziarenkach) przepłucz na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Mleko wlej do rondla, zagotuj z dodatkiem szczypty soli. Na wrzątek wrzuć przepłukany ryż oraz ziarenka z rozciętej laski wanilii.
Gotuj całość na bardzo małym ogniu pod przykryciem, co pewien czas mieszając, 25-30 minut. Gotowy ryż powinien mieć konsystencję rozgotowanej kaszy. Wówczas zdejmij rondel z ognia i wsyp do niego cukier. Mieszaj energicznie, aż cukier się rozpuści. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zimny ryż wymieszaj z jogurtem naturalnym. Owoce przebierz, opłucz i osącz na sicie. W razie potrzeby, usuń szypułki. Połącz z ryżem. Jeśli owoce są zbyt kwaśne, możesz dosypać cukru lub użyć słodkiego jogurtu waniliowego. Słodkie risotto rozłóż do miseczek, udekoruj listkami świeżych ziół.
Ryż z owocami możesz także serwować na letnie śniadanie.Źródło: Świat kobiety