Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodkie risotto z letnimi owocami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Ryż (najlepsza będzie odmiana o okrągłych ziarenkach) przepłucz na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Mleko wlej do rondla, zagotuj z dodatkiem szczypty soli. Na wrzątek wrzuć przepłukany ryż oraz ziarenka z rozciętej laski wanilii.
Gotuj całość na bardzo małym ogniu pod przykryciem, co pewien czas mieszając, 25-30 minut. Gotowy ryż powinien mieć konsystencję rozgotowanej kaszy. Wówczas zdejmij rondel z ognia i wsyp do niego cukier. Mieszaj energicznie, aż cukier się rozpuści. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zimny ryż wymieszaj z jogurtem naturalnym. Owoce przebierz, opłucz i osącz na sicie. W razie potrzeby, usuń szypułki. Połącz z ryżem. Jeśli owoce są zbyt kwaśne, możesz dosypać cukru lub użyć słodkiego jogurtu waniliowego. Słodkie risotto rozłóż do miseczek, udekoruj listkami świeżych ziół.
Ryż z owocami możesz także serwować na letnie śniadanie.Źródło: Świat kobiety