Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz korzenno-orzechowe ciasta ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ciasto imbirowo-piernikowe z pekanami sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w roli weekendowego deseru, który możecie zaserwować bliskim do popołudniowej kawy. Z pewnością wszyscy będą zachwyceni jego smakiem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Do malaksera przełóż mąkę, imbir, orzechy, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, sodę oraz przyprawę korzenną. Zmiksuj wszystko w trybie pulsacyjnym, aby orzechy rozdrobniły się na mniejsze kawałki wyczuwalne w cieście.
W mikserze utrzyj miękkie masło z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj jajka i ponownie zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodaj przygotowane wcześniej suche składniki, wodę oraz miód. Zmiksuj do połączenia wszystkich składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i poczekaj na to aż ciasto przestygnie. Podziel je na dwa blaty, a z jednego z nich zetnij około pół centymetra, aby rozkruszyć go do dekoracji.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kremu przełoż do miksera, a następnie ubij je na sztywną i gęstą masę (może to zająć kilka minut).
Na wyższym z blatów ciasta rozsmaruj 2/3 kremu. Następnie przykryj go drugim blatem, rozsmaruj na nim pozostały krem, a wierzch udekoruj pokruszonym ciastem, które wcześniej zostało odkrojone. Odstaw ciast o schłodzenia w lodówce na 2-3 godziny.