Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śmietanowe pączki"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 637
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 899
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 463
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 637
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 899
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 463
Składniki
Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj łyżkę cukru kryształu, połowę śmietany oraz łyżkę mąki. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę cukru oraz cukier waniliowy utrzyj na puch z miękkim masłem. Dalej ucierając, dodawaj kolejno żółtka.
Do masy maślano-żółtkowej dodaj pozostałą przesianą mąkę, szczyptę soli, resztę śmietany, rum i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj całość na gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, a następnie rozwałkuj na pla cek o grubości 1 cm. Szklanką wykrawaj kó łeczka. Na połowie rozłóż po łyżeczce dżemu. Przykryj resztą kółeczek, starannie zlep brzegi.
Pączki odłóż na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej w rondlu olej do głębokiego smażenia. Partiami wkładaj ciastka. Smaż z dwóch stron, osącz z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 60 min; porcja – 180 kcal, cena 70 gr.
Aby pączki podczas sma żenia wchłaniały mniej tłuszczu, można je wcześniej obgotować. Wrzuć przygotowane cias tka na wrzątek. Po- czekaj, aż wypłyną i gotuj 2 minuty. Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową, poczekaj, aż ociekną, a dopiero potem wkładaj pączki na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron na rumiano.Źródło: Świat kobiety