Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21264
Dodano: 10.08.2015
Odsłon: 16847
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (18cm) mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Ostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę przelewamy do garnka i słodzimy; Śmietanę dzielimy na 3 mniej więcej równe części.
Zimną galaretkę mieszamy ze śmietaną, i odstawiamy do lekkiego stężenia (ja odstawiłam, zapomniałam i musiałam lekko podgrzewać) Jedną z tężejących galaretek wylewamy na ciasteczkowy spod, wstawiamy do lodówki, po ok 15 min wylewamy następną i potem znów kolejną. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wierzch bitą śmietaną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

druszczyk 12 sierpnia 2015Zgłoś do usunięcia
Jakie banalnie proste, a jakie efektowne :) Jutro przetestuję, bo w szafce nazbierało się trochę galaretek "przydasiów", a i pewnie jakieś herbatniki się znajdą ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

izek 10 sierpnia 2015Zgłoś do usunięcia
Bajkowo wygląda :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Bajka51 10 sierpnia 2015Zgłoś do usunięcia
Wygląda obłędnie,zabieram przepis0 Kto głosował? | Odpowiedz