Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
takie ciasto na bazie śmietany robię dość często zazwyczaj z owocami; tym razem w wersji z kolorowymi galaretkami i czapą z bitej śmietany. nie piszę ile dodać cukru bo jedna galaretka jest więcej słodka , druga mniej radzę na początek trochę mniej bo należy pamiętać, że jeszcze zmieszamy ją ze słodka galaretką więc lepiej potem dosłodzić w razie potrzeby.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 168
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 858
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3988
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20009
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 168
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 858
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3988
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20009
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (18cm) mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Ostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę przelewamy do garnka i słodzimy; Śmietanę dzielimy na 3 mniej więcej równe części.
Zimną galaretkę mieszamy ze śmietaną, i odstawiamy do lekkiego stężenia (ja odstawiłam, zapomniałam i musiałam lekko podgrzewać) Jedną z tężejących galaretek wylewamy na ciasteczkowy spod, wstawiamy do lodówki, po ok 15 min wylewamy następną i potem znów kolejną. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wierzch bitą śmietaną.