Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec

Śmietanowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 8

Smaczny pomysł na "Śmietanowiec"

Składniki

  • 3 jajka
  • 22 dag cukru
  • 4 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1
  • 5 łyżeczki prosz. do piecz
  • 50 ml mleka
  • 8 łyżek żela tyny
  • nektarynki
  • 1
  • 5 kg jogurtu
  • 1/2 kg kre mówki
  • czekolada
  • cukier waniliowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubij z 13 dag cukru, połącz z żółtkami. Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko i masę jajeczną, wymieszaj. Ciasto umieść na pokrytej pergaminem blasze. Piecz 10-15 min w temp. 180 stopni. Ostudź.

  2. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wody, odstaw do napęcznienia. Umyj 4 nektarynki. Możesz też użyć brzoskwiń lub moreli z puszki. Jeden owoc pokrój w ozdobne plasterki i odłóż do dekoracji, resztę nektarynek pokrój na małe kawałki.

  3. Jogurt (naturalny) wymieszaj z resztą cukru oraz opakowaniem cukru waniliowego. 4 łyżki jogurtu zmiksuj z rozpuszczoną żelatyną, dodaj do reszty jogurtu, wymieszaj. Schładzaj 15 min.

  4. Kremówkę ubij na sztywno. Posiekaj 2/3 tabliczki białej czekolady. Dodaj do masy jogurtowej razem z pokrojonymi owocami. Na koniec wmieszaj ubitą kremówkę. Gdy masa zacznie tężeć, wylej ją na ciasto. Schładzaj 3 godziny. Dekoruj odłożonymi owocami i resztą czekolady.

  5. czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 1,40 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń