Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec ” kawowa rozkosz „

Śmietanowiec ” kawowa rozkosz „

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 1845

Dodano:

Odsłon: 2718

Pyszny deser na zimno znany pod nazwa śmietanowiec lub galaretkowiec. Dzisiaj pokaże Wam go w mojej ulubionej wersji, z kawa. Prawdziwy przysmak dla kawoszy.

Składniki

  • Galaretka kawowa:
  • 12 g żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 300 ml wrzątku
  • 1 1/2 – 2 łyżeczki kawy
  • 3 łyżeczki cukru
  • Galaretka kawowa z mlekiem: 150 ml zimnego mleka
  • 12 g żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 150 ml wrzątku
  • 1 1/2 – 2 łyżeczki kawy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 150 ml zimnego mleka
  • Masa waniliowa:
  • 40 g żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 500 ml gorącego mleka
  • około 3/4 szklanki cukru
  • 1 lyzka cukru z wanilia
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śmietanowiec ” kawowa rozkosz „

Przygotowanie

  1. Zrobić galaretkę kawowa: Żelatynę zalać trema łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia.

    Kawę i cukier rozpuścić we wrzątku, dodać napęczniała żelatynę. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia, ale nie do lodówki.

  2. Zrobić galaretkę kawa z mlekiem: Żelatynę zalać trema łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kawę i cukier rozpuścić we wrzątku, dodać napęczniała żelatynę. Całość dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i połączyć z mlekiem. Odstawić do stężenia do lodówki.

  3. Następnie przygotować masę waniliową: Żelatynę zalać zimna woda i tak jak poprzednio odstawić na 10 minut aby spęczniała.

    Do gorącego mleka dodać cukry oraz napęczniałą żelatynę. Całość mieszać do rozpuszczenia żelatyny.




    W misce ubić śmietanę i do ubitej powoli dodawać ostudzone mleko. Dobrze wymieszać. Podzielić na dwie równe części. Jedna z nich odstawić do lodówki.

  4. Kiedy masa waniliowa z lodówki zacznie tężec wylać ja na wyłożona pergaminem formę. Moja forma 12 x 31 cm.


    Formę z masa wstawić do lodówki na 15 minut, kiedy lekko stężeje, wyjąc z lodówki i wylać na nią cała galaretkę kawa z mlekiem. Ponownie włożyć do lodówki na 15 minut. Postępować w ten sposób do wykończenia składników. na galaretkę kawa mlekiem wylać masę waniliowa i kiedy stężeje zalać ja galaretką kawowa.

    Tak przygotowany deser włożyć do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 06 czerwca Ale mi narobiłaś ochoty, wszystko co z kawą do mnie przemawia, przepis zapisuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 czerwca Ale bajeczka, pysznie wygląda :) Wsiadam w samochód i jadę, z rodziną oczywiście ;p Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń