Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser na zimno znany pod nazwa śmietanowiec lub galaretkowiec. Dzisiaj pokaże Wam go w mojej ulubionej wersji, z kawa. Prawdziwy przysmak dla kawoszy.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 375
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 375
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Zrobić galaretkę kawowa: Żelatynę zalać trema łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kawę i cukier rozpuścić we wrzątku, dodać napęczniała żelatynę. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia, ale nie do lodówki.
Zrobić galaretkę kawa z mlekiem: Żelatynę zalać trema łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kawę i cukier rozpuścić we wrzątku, dodać napęczniała żelatynę. Całość dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i połączyć z mlekiem. Odstawić do stężenia do lodówki.
Następnie przygotować masę waniliową: Żelatynę zalać zimna woda i tak jak poprzednio odstawić na 10 minut aby spęczniała. Do gorącego mleka dodać cukry oraz napęczniałą żelatynę. Całość mieszać do rozpuszczenia żelatyny. W misce ubić śmietanę i do ubitej powoli dodawać ostudzone mleko. Dobrze wymieszać. Podzielić na dwie równe części. Jedna z nich odstawić do lodówki.
Kiedy masa waniliowa z lodówki zacznie tężec wylać ja na wyłożona pergaminem formę. Moja forma 12 x 31 cm. Formę z masa wstawić do lodówki na 15 minut, kiedy lekko stężeje, wyjąc z lodówki i wylać na nią cała galaretkę kawa z mlekiem. Ponownie włożyć do lodówki na 15 minut. Postępować w ten sposób do wykończenia składników. na galaretkę kawa mlekiem wylać masę waniliowa i kiedy stężeje zalać ja galaretką kawowa. Tak przygotowany deser włożyć do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc. Smacznego!