Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śmietanowiec z bananami"
Składniki
Budyń wymieszać w 100 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką masła. Dolać mleko z budyniem, gotować do zgęstnienia, wystudzić.
Masło rozpuścić w rondlu wraz z czekoladą. Orzechy posiekać. Mąkę zmieszać z 1 cukrem waniliowym i zwykłym, szczyptą soli i połową orzechów, dodać masło z czekoladą, zagnieść ciasto, schładzać godzinę.
Ciasto rozłożyć w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec 20 min w 190oC.
Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić cytryną. Rozłożyć je na wystudzonym spodzie.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier waniliowy, wystudzony budyń i żelatynę. Masę rozłożyć na bananach, obsypać orzechami i pokruszonymi herbatnikami.
ok. 60 minut plus chłodzenieŹródło: Twoje Imperium