Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śmietanowiec z truskawkami na biszkopcie. Polecam.
Pyszne szafranowe babeczki w polewie czekoladowej idealne do koszyczka i na ś...
Odsłon: 59
Bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu babka czekoladowa idealna na...
Odsłon: 126
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 161
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 121
Idealne świąteczne danie obiadowe. Królik to bardzo pyszne mięso i niezwykle...
Odsłon: 73
Pyszne szafranowe babeczki w polewie czekoladowej idealne do koszyczka i na ś...
Odsłon: 59
Bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu babka czekoladowa idealna na...
Odsłon: 126
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 161
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 121
Idealne świąteczne danie obiadowe. Królik to bardzo pyszne mięso i niezwykle...
Odsłon: 73
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie.
Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie ciasta: Do tortownicy wkładamy plaster biszkoptowy.
Dwie galaretki jagodowe zalewamy wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie miała konsystencję kisielu wlewamy ją do ubitej z cukrem pudrem śmietany.
Ubitą śmietanę i wlane do niej galaretki mieszamy drewnianą łyżką. Tak pomieszaną masę wykładamy do tortownicy równomiernie rozkładając po spodzie biszkoptowym i wstawiamy do lodówki żeby zastygło.
W między czasie zalewamy 2 cytrynowe galaretki wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe truskawki troszkę oblewamy galaretką i obtaczamy je, wyjmujemy tortownicę z lodówki i na zastygniętą warstwę kładziemy placek biszkoptowy i układamy truskawki według swojego pomysłu. Wstawiamy do lodówki by truskawki przykleiły się do masy.
Gdy galaretki cytrynowe będą miały konsystencję kisielu zalewamy ją powierzchnię z truskawkami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po zastygnięciu wyjmujemy z tortownicy na talerz, kroimy i konsumujemy.
Przepisy Desery
Desery
Najlepsza babka cytrynowa na świecie
Desery
Ciasto z serem
Desery
Babka dyniowa z kremowym serkiem
Desery
Babka drożdżowa
Najlepsza babka cytrynowa na świecie
Przetestowaliśmy kilka, a nawet więcej, przepisów na babkę cytrynową, zanim z...
Odsłon: 23
Ciasto z serem
Moje dzisiejsze ciasto to ciasto czekoladowe z masą serową. Jest proste w wyk...
Odsłon: 20