Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8664
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1273
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10291
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 746
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8664
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1273
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10291
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 746
Składniki
Z CIASTA I zrobić biszkopt, upiec, wystudzić i przekroić na 2 części.
CIASTO II
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa nie zrobi się świecąca następnie dodać miód. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem i wsypać do masy - delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone drobno orzechy delikatnie wymieszać. Upiec ciasto (ok 40 min 150°-160°) - włożyć do nagrzanego piekarnika.
KREM
1,5 szklanki mleka zagotować, dodać 6 utartych żółtek z niepełną szklanką cukru, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką mąki zwykłej - wystudzić.
Utrzeć 30 dag masła, dodać zimny krem i podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao i pokrojoną w kostkę czekoladę. Do kremu można dodać odrobinę jakiegoś alkoholu (czysta wódka lub adwokat).
Przełożyć ciasto, po górze polać polewą czekoladową. Ciasto można udekorować drobno startymi orzechami lub kokosem.
SMACZNEGO!!! :-)