Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Śnieżki kokosowe"
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 734
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 63
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 734
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 63
Składniki
czas przygotowania: ok. 10 minut, pieczenia: 60 minut, 20-24 kulki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 100 st. C, wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Ubijaj białka na dość sztywną pianę, dodaj sok z cytryny. Stopniowo dodawaj cukier z solą, cały czas ubijając, aż powierzchnia piany stanie się lekko poszarpana. Mieszając, dosyp wiórków.
Posługując się dwoma łyżeczkami, formuj z masy kuleczki i przekładaj na blachę wyłożoną papierem.
Wstaw do piekarnika.Wklinuj drewnianą łyżkę w drzwiczki piekarnika, aby się nie domykały. Piecz ok. godziny, do chwili, gdy kulki będą suche na zewnątrz, ale lekko wilgotne w środku. Po upieczeniu powinny z łatwością oddzielać się od papieru.
Zdejmij z blachy i odłóż, by ostygły.Źródło: Olivia