Do góry

Desery Przepis na:

śnieżny puch

śnieżny puch

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 3299

Dodano:

Odsłon: 31439

Przepis na to ciasto pojawiał się tak często, że postanowiłam je spróbować, tym bardziej że skład nie jest aż tak tuczący ;) Samo ciasto szybko się robi, później trzeba tylko czekać aż galaretka zwiąże, więc polecam zrobić je wieczorem aby przez noc zastygło. Ciasto wyszło na prawdę smaczne! Lekka, serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Jeżeli się wahacie czy je zrobić to nie ma się co zastanawiać. Spróbujcie! Mój śnieżny puch wyszedł dużo niższy niż w oryginalnym przepisie ponieważ nie miałam kwadratowej blaszki i zrobiłam w prostokątnej.

Składniki

  • herbatniki pełnoziarniste - polecam z biedronki ponieważ są grubsze niż pozostałe
  • 500 g białego zmielonego sera, może być z wiaderka
  • 2 śnieżki w proszku takie na mleko nie na wodę
  • 1 szkl mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
  • 500 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretek
  • Posypka kokosowa:
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
    Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.
    Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce.

  2. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
    Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niva 20 listopada 2016 Czy śnieżki w proszku można zastąpić prawdziwą śmietaną? Pewnie nie będzie to już puch... Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń