Do góry

Desery Przepis na:

Snikers:

Snikers:

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 2732

Dodano:

Odsłon: 1306

Dużo pysznego ciasta przy niewielkim nakładzie pracy. Trzeba tylko pamiętać, że ciasto po upieczeniu jest twarde. Musi postać kilka godzin by zmiękło.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka
  • Masa orzechowo-miodowa:
  • 30 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 3 łyżki cukru (ja nie daję wcale bo miód jest wystarczająco słodki)
  • 3 łyżki miodu
  • Krem :
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 wafelki Prince-Polo
  • 250 g miękkiego masła
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Cukier, miód i masło roztopić.Ostudzić.
    Do miski przesiać mąkę z kakao. Sodą rozpuścić w dwóch łyżkach mleka.Dodać resztę składników i zarobić gładkie ciasto.
    Podzielić na dwie równe części.
    Pierwszą ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem (25/35 cm i piec 10 minut w tem. 180 stopni.
    W drugiej, takiej samej formie upiec drugie ciasto ale z masą orzechowo-miodową.

    Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i wsypać orzechy. Smażyć 8 minut. Gorącą masę wylać na drugie surowe ciasto i piec 10 minut (koniecznie na papierze) bo przy wyjmowaniu się łamie.


    Z mleka odlać pół szklanki i rozrobić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszane mąki i ugotować budyń.Przykryć folia i odstawić do wystudzenia. Utrzeć miękkie masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wkruszyć wafelki.
    Przełożyć ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń