Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Soczewicowe placuszki"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 70
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 70
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut.
Soczewicę moczyć przez noc, odcedzić, osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić w kosteczkę. Soczewicę zmiksować z jajkiem, marchewką, cebulą i pieczarkami.
Masę wymieszać z tartą bułką. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Z przygotowanej masy uformować 8 placuszków. Kłaść je na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano (około 10 minut) z obu stron.
Buraki obrać, pokroić w słupki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, skórkę zetrzeć, wycisnąć sok. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić buraki, smażyć 3 minuty, mieszając. Zalać bulionem. Kiedy zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5 minut.
Buraczki przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz 2 łyżkami soku z cytryny. Dołożyć skórkę startą z cytryny. Miętę posiekać, wymieszać z jogurtem greckim, doprawić solą i pieprzem. Placuszki serwować z jarzynką z buraków i dipem jogurtowym. Udekorować listkiem mięty.Źródło: Życie na gorąco