Do góry

Desery Przepis na:

Sorbet cytrynowy

Sorbet cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22281

Dodano:

Odsłon: 7317

Puszysty i przepyszny sorbet to wspaniały, orzeźwiający deser na upalne dni. Smacznego :)

Składniki

  • cytryna, 6 sztuk
  • limonka, 2 sztuki
  • cukier, 1 szklanka
  • woda, 2 szklanki
  • bialko kurze, 1
  • likier cytrynowy, 1 kieliszek
  • skórki z cytryny i limonki, garść
  • mięta, kilka listków
1-2 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sorbet cytrynowy

Przygotowanie

  1. Cytryny i limonki polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Cieniutko obierz (biała wewnętrzna warstwa jest gorzka w smaku). Skórki posiekaj, a z miąższu owoców wyciśnij sok, odrzucając pestki i resztki miąższu.

  2. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru. Wsyp posiekane skórki cytrusów. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i mieszając gotuj jeszcze około 5 minut. Przygotowany syrop wystudź.

  3. Białko ubij na sztywną pianę. Sok cytrynowo-limonkowy wlej do syropu. Dodaj likier.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń