Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ze starych zeszytów, ciasto z jabłkami typowe dla jesieni.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 15 dag cukru , usmażyć, pod koniec smażenia dodać cynamon. Drożdże pokruszyć , wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
2 żółtka i 1 jajko ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić. Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, ubite jajka, podrośnięte drożdże, wyrobić , dodać olej oraz spirytus i dokładnie wyrobić. Na końcu dodać roztopione masło , wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od miski, będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt , posmarować usmażonymi jabłkami.
Zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając lukę u góry pozostawić do wyrośnięcia około 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić i piec 35 minut lub do dobrego zrumienienia.
Podawać posypaną , cukrem pudrem, polana lukrem lub jak kto lubi.