Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Strucla migdałami i miodem nadziana
  • Ciasta
  • Przepis na

Strucla migdałami i miodem nadziana

03.05.2016 Odsłon: 1094
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Pyszna maślana drożdżówa z bardzo aromatycznym, bakaliowym wnętrzem.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Dania główne

pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Dania główne pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oc...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 141

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 32757

do 15 min 15 min
34
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9699

> 60 min >60 min
26
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

placek jarosza

Dania główne placek jarosza

Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 2182

do 60 min 60 min
4
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4179

do 15 min 15 min
12
l3nk.444
l3nk.444
Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 916

do 15 min 15 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Dania główne

pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Dania główne pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oc...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 141

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 32757

do 15 min 15 min
34
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9699

> 60 min >60 min
26
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

placek jarosza

Dania główne placek jarosza

Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 2182

do 60 min 60 min
4
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4179

do 15 min 15 min
12
l3nk.444
l3nk.444
Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 916

do 15 min 15 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Strucla migdałami i miodem nadziana
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • zaczyn:
  • 7g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • ciasto drożdżowe:
  • 350g mąki pszennej
  • 50g cukru trzcinowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 70g masła
  • 1 jajko
  • 120ml mleka
  • nadzienie miodowo-migdałowe:
  • 200g migdałów
  • 50g rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 125ml mleka
  • 3 łyżki naturalnego, płynnego miodu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu, najlepiej świeżo zmielonego
Sposób przygotowania:
1

ROBIMY DROŻDŻOWY ZACZYN Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz drożdże, a następnie zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia drożdży. Gdy mieszanka stanie się jednolita, przykrywamy miskę lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 20 minut. W tym czasie zaczyn powinien urosnąć, spienić się i nabrać wyrazistego zapachu pracujących drożdży.

2

ZAGNIATAMY CIASTO Mleko podgrzewamy w rondelku tak, by było ciepłe, lecz w żadnym wypadku nie zagotowujemy. Zbyt gorące mleko zaparzy drożdże i uniemożliwi ich wyrastanie. Powinno mieć temperaturę nieco wyższą od temperatury pokojowej. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy oraz sól. Następnie dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko, dolewamy ciepłe mleko, wyrośnięty zaczyn i mieszamy całość łyżką do wstępnego połączenia składników. Gdy uzyskamy stosunkowo zwartą bryłę, przekładamy ją na stolnicę lub blat kuchenny i zabieramy się za zagniatanie. Ciasto na samym początku jest nieco klejące, jednak nie podsypujemy blatu i nie dodajemy więcej mąki. Im więcej jej na tym etapie dodamy, tym ciasto będzie twardsze, a nam zależy raczej na wytworzeniu lekkiej i miękkiej strucli. Zagniatamy zatem cierpliwie do momentu, aż ciasto stanie się jędrne, sprężyste i zacznie bez problemu odchodzić od ręki. Pamiętajmy także, że ciasto drożdżowe jest niesłychanie egocentryczne. Potrzebuje naszej uwagi, siły i czasu. Jeśli uczciwie, niespiesznie i porządnie je zagnieciemy, odwdzięczy się napuszając i podnosząc pięknie w piekarniku. Moje ciasto zagniatam przynajmniej 15 minut, a jeśli jestem w dobrej formie, to nawet przez 30. Efekt wart jest bowiem zachodu. Gotowe, sprężyste i jędrne ciasto formujemy w kulę i wkładamy do dużej miski. Całość otulamy ścierką i odstawiamy w cieple i spokoju na co najmniej 90 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

3

ROBIMY MIODOWO-MIGDAŁOWE NADZIENIE Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 30 minut. Na najmniejszych oczkach tarki ocieramy skórkę z cytryny. Migdały wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc młotkiem lub wałkiem. Do niewielkiego rondla wlewamy mleko, dodajemy miód, cukier wanilinowy oraz skórkę cytrynową i podgrzewamy całość na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gdy tak się stanie, dodajemy rozdrobnione migdały, cynamon, a także rodzynki wraz z rumem. Podgrzewamy kolejne 2-3 minuty, cały czas mieszając, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie lepka masa dodatkowo zgęstnieje, a orzechy oraz rodzynki napęcznieją.

4

FORMUJEMY STRUCLĘ Wyrośnięte ciasto na wstępie traktujemy z pięści… to znaczy silnie uderzamy z góry, by odpowietrzyć je i ułatwić sobie jego późniejsze kształtowanie. Wyciągamy je z miski, zagniatamy przez chwilę, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt (mniej więcej o wymiarach 35x40cm). Na całej powierzchni rozprowadzamy równomiernie przestudzoną masę migdałowo-miodową, zostawiając niewielki czysty margines wzdłuż każdego boku. Krótsze boki rolujemy do połowy, by spotkały się na środku, a następnie zlepiamy je starannie i podwijamy brzegi strucli pod spód. Tak uformowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o długości 30cm, otulamy ścierką i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tym razem na 50-60 minut.

5

PIECZEMY STRUCLĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wsuwamy do niego keksówkę z wyrośniętym, napuszonym ciastem i pieczemy przez 40 minut. Strucla wyda z siebie piękny bakaliowo-rumowy zapach, zarumieni się, a także dodatkowo urośnie, najlepiej jest zatem umieścić ją na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce lub (tak, jak ja!) opychamy się nim na ciepło ze szklanką zimnego mleka. Jeśli (tak, jak ja) nie jesteście w stanie wytrzymać i wybieracie opcję drugą, musicie przygotować się na to, że troszkę popsujecie ciasto... Krojenie ciepłej strucli jest bardzo problematyczne, gdyż jest ciastem delikatnym. Dopiero po 4-5 godzinach kroi się je bez szarpaniny na równe, zgrabne kawałki. Ja wolę je trochę pomiażdżyć i odkształcić, by poczuć na podniebieniu ten ciepły puch z intensywnym, parującym rumem nadzieniem. Jeśli chcemy, by nasz wypiek wytrwał do dnia następnego i zachował świeżość, warto po ostudzeniu owinąć ciasto szczelnie ścierką.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki