Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. W oddzielnej miseczce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru pudru, 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Wlać do wgłębienia w mące drożdże i opruszyć lekko mąką. Pozostawić na około 30min w ciepłe miejsce. Po 30 minutach czas na wyrobienie ciasta. Znowu w oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki.
10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej.
Przygotowanie masy orzechowej:
Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką.
Piec około 35 minut w 200 C.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 18 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Orzechowa - musi być pyszna :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kasia882 12 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
pycha :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

anna-martyka-3 12 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
pierwszy raz robiłam taką strucle, ale była przepyszna :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 11 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Wygląda niezwykle smakowicie :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 11 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
pyszności świata2 Kto głosował? | Odpowiedz