Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla z pigwą i jabłkami"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 120
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31277
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 413
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 120
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31277
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 413
Składniki
Pigwa zawiera dużo pektyn. Do przetworów z dodatkiem tych owoców nie trzeba używać cukru żelującego.
Wymieszaj mąkę, cukier, suche drożdże i sól. Dodaj jajko, lekko podgrzaną maślankę lub kefir i roztopiony tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryte odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 90 min).
Pigwy obierz ze skórki, przekrój na pół lub w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Włóż do garnka, dodaj 1 łyżkę cukru oraz plasterki cytryny i zalej wodą, tak by lekko przykryła owoce. Gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
Gdy wystygną, pokrój je w kostkę. Umyte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do miski, dodaj pigwę, wymieszaj. Możesz je dosłodzić do smaku.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt. Na cieście rozłóż nadzienie i zwiń je w roladę, końce ciasta podkładając pod spód.
Struclę przełóż na posmarowany olejem papier do pieczenia i ściśle zawiń. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Piecz 30-40 min w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie