Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strudel z marcepanem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
Składniki
Drożdże pokrusz, utrzyj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka. Przykryj, odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiej pozostałą mąkę i cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy, wymieszaj.
Osobno połącz jajko z resztą mleka, rumem, kilkoma kroplami olejku migdałowego i 10 dag rozpuszczonego masła. Płynne wlej do sypkich, dodaj zaczyn, wyrób ciasto. Odstaw na godzinę.
Wsyp namoczone rodzynki. Wyrób razem, rozwałkuj na prostokątny płat. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułóż wałek z marcepanu.
Bok z marcepanem zroluj do środka. Potem zroluj drugi bok, tworząc strudel. Ciasto włóż do podłużnej formy. Odstaw na około 20 min do podrośnięcia. Piecz 15 min w 180 st., a potem dopiekaj 40 min w 160 st. Polej resztą masła, posyp cukrem pudrem.
czas ok. 90 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety