Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Surówka z kapusty"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 93
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 93
Składniki
Kapustę pekińską oczyść, opłucz i osusz. Wytnij głąb, liście kapusty potnij w cienkie paseczki. Przełóż je do salaterki, lekko posól, wymieszaj i odstaw na bok w chłodne miejsce.
Pomarańcze starannie umyj, wytrzyj, obierz ze skórki i dokładnie usuń białą błonkę. Z 2 cząstek wyciśnij sok, z reszty pomarańczy powycinaj miąższ.
Sok pomarańczowy wymieszaj z octem winnym albo z sokiem cytrynowym. Dodaj miód oraz sól i biały pieprz do smaku.
Wsyp szczyptę ziół prowansalskich, dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie cienkim strumyczkiem dolewaj oliwę, ubijając trzepaczką na gęsty sos.
Melisę opłucz, osusz, poodrywaj listki. Kilka zostaw do dekoracji, a resztę grubo posiekaj. Do kapusty dodaj cząstki pomarańczy oraz posiekaną melisę. Przed podaniem surówkę skrop przygotowanym sosem. Wymieszaj. Udekoruj odłożonymi listkami melisy.
15 min, Porcja: 140 kcal, Cena porcji: ok. 1,70 złŹródło: Naj