Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na przepis jednoznacznie kojarzący się z Wigilią. Przygotujemy kutię, czyli słodki deser, który u mnie będzie się składać głównie z maku i kaszy jaglanej. Oczywiście, nie zabraknie też obowiązkowych bakalii i miodu. Zawsze słyszałem, że kutia jest za słodka, ale w tej wersji jest po prostu idealna. Najbardziej pasują mi w niej świeżo zblanszowane orzechy laskowe, które smakują obłędnie, a pachną jeszcze lepiej. Możecie ją zaserwować w misce lub uformować z niej indywidualne porcje, co Wam w duszy gra – pamiętajcie tylko, żeby podawać ją z odrobiną słodkiej śmietanki.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 220
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2325
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4428
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 91
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1497
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 220
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2325
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4428
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 91
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1497
Składniki
200 g niebieskiego maku przełóż na drobne sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż mak do rondelka i zalej go 500 ml mleka. Zawartość naczynia przemieszaj, włącz średnio-niski ogień i doprowadź płyn do wrzenia. Mak gotuj w mleku przez około 5 minut.
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odlej mleko. Mak przełóż na drobne sitko i przemieszaj go, żeby pozbyć się nadmiaru mleka. Tak przygotowany mak odstaw do wystudzenia.
60 g suszonych moreli i daktyli pokrój w drobną, około półcentymetrową kostkę. Grubo posiekaj 100 g zblanszowanych migdałów i orzechów.
100 g kaszy przygotuj według zaleceń producenta – ja zalewam moją 200 ml wrzącej wody i gotuję na niskim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 – 15 minut. Kiedy kasza jest gotowa, odstaw ją pod przykryciem do lekkiego wystudzenia.
Zmiel odsączony mak dwukrotnie maszynką do mielenia z najdrobniejszym sitkiem.
Do maku dodaj posiekane migdały, orzechy, morele i daktyle oraz po 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy i rodzynek. Do tak przygotowanej bazy dolej 150 g płynnego miodu oraz łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość miski krótko przemieszaj do równego rozprowadzenia bakalii i płynów w maku.
Na końcu dodaj jeszcze lekko ciepłą kaszę jaglaną i delikatnie połącz ją z masą makową tak, żeby nie uszkodzić zbytnio kaszy. Kutię ozdób dodatkowymi bakaliami i podawaj w towarzystwie słodkiej śmietanki.
Smacznego!