Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu święta bez zawijanego makowca byłyby nieswoje. Wszyscy uwielbiamy zapach strucli pachnącej kandyzowaną skórką pomarańczową.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
grudnia 15, 2018
ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM
W moim domu święta bez zawijanego makowca byłyby nieswoje. Wszyscy uwielbiamy zapach strucli pachnącej kandyzowaną skórką pomarańczową.
Składniki na ciasto drożdżowe:
3,5 szklanki mąki pszennej
50g drożdży
6 łyżek cukru
180ml ciepłego mleka
150g roztopionego masła
6 żółtek
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki spirytusu
Składniki na masę makową:
500g suchego maku
150g cukru
3 łyżki miodu
kandyzowana skórka pomarańczowa
100g rodzynek
50g płatków migdałowych
50g posiekanych orzechów włoskich
6 białek
Lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
sok z polówki cytryny
Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć 1/2 masy makowej. Struclę zwinąć. Struclę zawinąć w pergamin dwa razy zostawiając ok 2cm luzu od góry. Struclę odstawić na ok 15 minut do wyrośnięcia. Piec 30-40 minut w 180°C.
Lukier:
Cukier puder należny wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać odrobinę cukru pudru, jeśli zbyt gęsta kilka kropel wody.
Efekt dzisiejszego wędzenia bardzo smacznej kolejnej wędzonki :) Wędzona met...
Odsłon: 33
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 40
Pyszne pierogi z białym serem polane przesmażoną śmietaną i posypane cukrem i...
Odsłon: 41
Efekt dzisiejszego wędzenia bardzo smacznej kolejnej wędzonki :) Wędzona met...
Odsłon: 33
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 40
Pyszne pierogi z białym serem polane przesmażoną śmietaną i posypane cukrem i...
Odsłon: 41
Składniki
Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
grudnia 15, 2018 ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM W moim domu święta bez zawijanego makowca byłyby nieswoje. Wszyscy uwielbiamy zapach strucli pachnącej kandyzowaną skórką pomarańczową. Składniki na ciasto drożdżowe: 3,5 szklanki mąki pszennej 50g drożdży 6 łyżek cukru 180ml ciepłego mleka 150g roztopionego masła 6 żółtek 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu Składniki na masę makową: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana skórka pomarańczowa 100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich 6 białek Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody sok z polówki cytryny Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć 1/2 masy makowej. Struclę zwinąć. Struclę zawinąć w pergamin dwa razy zostawiając ok 2cm luzu od góry. Struclę odstawić na ok 15 minut do wyrośnięcia. Piec 30-40 minut w 180°C.
Lukier: Cukier puder należny wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać odrobinę cukru pudru, jeśli zbyt gęsta kilka kropel wody.
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Desery
Ptysie z bitą śmietaną
Desery
Ucierane ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto palma
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 705
Ptysie z bitą śmietaną
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zab...
Odsłon: 532