Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełne aromatów, miękkie i bardzo smaczne. Wykonanie nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Warto się skusić i je wypróbować. Przy okazji składam wszystkim najlepsze życzenia zdrowych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia.
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 62
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 39
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 67
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 364
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2581
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 62
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 39
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 67
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 364
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2581
Składniki
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka jajek ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu masło utrzeć mikserem z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Wlać olej i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Później przy pomocy łopatki wmieszać ubite białka. Tak przygotowaną masę podzielić równo na trzy miseczki. Do pierwszej dodać wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Do drugiej kakao i jedną łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Do trzeciej dodać mak i ekstrakt waniliowy. W każdej miseczce wymieszać składniki. Na blaszkę nakładać jedną łyżkę masy po kolei z każdej miseczki. W następnym rzędzie zmieniać kolejność np masa makowa, kakaowa, kokosowa, a następnie kakaowa, kokosowa, makowa. Tak postępować aż wyczerpią się wszystkie składniki, a blaszka się zapełni. Na masę kakaową wyłożyć pozostałą cześć kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ewentualnych luk między kolejnymi porcjami masy nie wyrównywać. W trakcie pieczenia ciasto samo się zleje. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st. C około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Po całkowitym wystudzeniu polać lukrem.