Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne migdałowe księżyce

Świąteczne migdałowe księżyce

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 7017

Dodano:

Odsłon: 13568

Ulubione nasze ciasteczka. Odkąd dostałam przepis od znajomej, piekę je na każde święta.

Składniki

  • CIASTO:
  • -420 g. miękkiego masła -150 g. cukru pudru
  • -1 cukru waniliowego. -200 g.mielonych migdałów
  • -560 g. mąki tortowej
  • DO OBSYPANIA:-cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, cukier i cukier waniliowy,zmiksować.Przesiać mąkę, dosypać migdały i zagnieść. Potem zagnieść.Zrobić gruby wałek i podzielić na cztery części.

  2. Z każdej części zrobić też wałek, pokroić na 4,każdą znowu na 4, tj. 16 plasterków.Całość znowu przekroić na dwie części, tj. 32 kawałeczki. Zrobić z nich kulki, potem wałeczki, lekko cieńsze na końcach, jak księżyce.

  3. Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Piec w 175 * C. ok. 15 min. Sprawdzać czy rogi ciasteczek już są brązowe, to znaczy że są już gotowe.

  5. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.

  6. Można nie oprószać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń