Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24915

Dodano:

Odsłon: 12572

Nie wyobrażam sobie Świąt bez moich ulubionych pierniczków korzennych, które z dnia na dzień stają się coraz smaczniejsze, bardziej aromatyczne i wyraziste. Uwielbiam je, ponieważ pysznie umilają nam świąteczny czas. Serdecznie polecam ten przepis, który sprawdza się u mnie każdego roku :)

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 200 g miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 150 g masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kefiru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę do piernika oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.

  2. Kefir łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka podwoiła objętość.

  3. Do dużej miski dodajemy obie mąki, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, delikatnie je ubijamy, a następnie dodajemy do nich żółtka, a także kefir z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodajemy do suchych składników wraz z ostudzonym masłem i miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na min. 1 dobę.

    * Ciasto po wyrobieniu może wydawać się rzadkie, ale już na drugi dzień stwardnieje i będzie miało odpowiednią konsystencję.

    ** Najlepsze pierniczki wychodzą z ciasta, które miało czas odpowiednio "odpocząć". Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na minimum 24 godziny (można na dłużej).

  4. Po czasie, gdy ciasto odpowiednio "odpoczęło", rozwałkowujemy je na grubość około 4 - 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 - 10 minut.

  5. Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).

  6. Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.

  7. RADA: Aby pierniczki nabrały połysku, możemy je przed upieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

  8. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń