Desery Przepis na:
Świąteczne pierniczki

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24915
Dodano: 15.12.2016
Odsłon: 12572
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- 200 g miodu
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 150 g masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kefiru
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę do piernika oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
-
Kefir łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka podwoiła objętość.
-
Do dużej miski dodajemy obie mąki, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, delikatnie je ubijamy, a następnie dodajemy do nich żółtka, a także kefir z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodajemy do suchych składników wraz z ostudzonym masłem i miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na min. 1 dobę.
* Ciasto po wyrobieniu może wydawać się rzadkie, ale już na drugi dzień stwardnieje i będzie miało odpowiednią konsystencję.
** Najlepsze pierniczki wychodzą z ciasta, które miało czas odpowiednio "odpocząć". Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na minimum 24 godziny (można na dłużej). -
Po czasie, gdy ciasto odpowiednio "odpoczęło", rozwałkowujemy je na grubość około 4 - 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 - 10 minut.
-
Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
-
Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.
-
RADA: Aby pierniczki nabrały połysku, możemy je przed upieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
-
Życzę smacznego! :)
Komentarze do przepisu (14)

bozkap 18 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
A masełka ile? Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 16 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Piękne :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

bellamozzarella 15 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Jakie śliczności ;-) przepyszne i aromatyczne <3 Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 15 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Prześliczne :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Kardamonovy 15 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
<3 Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 15 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Przepiękne <3 Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 15 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszne i pachnące pierniczki:) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz