Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrażam sobie Świąt bez moich ulubionych pierniczków korzennych, które z dnia na dzień stają się coraz smaczniejsze, bardziej aromatyczne i wyraziste. Uwielbiam je, ponieważ pysznie umilają nam świąteczny czas. Serdecznie polecam ten przepis, który sprawdza się u mnie każdego roku :)
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę do piernika oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
Kefir łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka podwoiła objętość.
Do dużej miski dodajemy obie mąki, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, delikatnie je ubijamy, a następnie dodajemy do nich żółtka, a także kefir z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodajemy do suchych składników wraz z ostudzonym masłem i miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na min. 1 dobę.
* Ciasto po wyrobieniu może wydawać się rzadkie, ale już na drugi dzień stwardnieje i będzie miało odpowiednią konsystencję.
** Najlepsze pierniczki wychodzą z ciasta, które miało czas odpowiednio "odpocząć". Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na minimum 24 godziny (można na dłużej).
Po czasie, gdy ciasto odpowiednio "odpoczęło", rozwałkowujemy je na grubość około 4 - 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 - 10 minut.
Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.
RADA: Aby pierniczki nabrały połysku, możemy je przed upieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
Życzę smacznego! :)
Wszyscy wiemy, że piernik im starszy tym lepszy :) I to właśnie jest ten czas...
Odsłon: 884
Pierniczki świąteczne wcale nie muszą być trudne w przygotowaniu. Przepis, kt...
Odsłon: 818
Korzenne słodkości w Święta smakują najlepiej. Dzisiaj mam dla Was przepis na...
Odsłon: 4096
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 115
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 40
Bigos z świeżej/słodkiej kapusty z kiełbasą i łopatką.
Odsłon: 84
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 177
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 115
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 40
Bigos z świeżej/słodkiej kapusty z kiełbasą i łopatką.
Odsłon: 84
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 177
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę do piernika oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
Kefir łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka podwoiła objętość.
Do dużej miski dodajemy obie mąki, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, delikatnie je ubijamy, a następnie dodajemy do nich żółtka, a także kefir z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodajemy do suchych składników wraz z ostudzonym masłem i miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na min. 1 dobę. * Ciasto po wyrobieniu może wydawać się rzadkie, ale już na drugi dzień stwardnieje i będzie miało odpowiednią konsystencję. ** Najlepsze pierniczki wychodzą z ciasta, które miało czas odpowiednio "odpocząć". Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na minimum 24 godziny (można na dłużej).
Po czasie, gdy ciasto odpowiednio "odpoczęło", rozwałkowujemy je na grubość około 4 - 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 - 10 minut.
Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.
RADA: Aby pierniczki nabrały połysku, możemy je przed upieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
Życzę smacznego! :)
Przepisy Desery
Desery
Gofry jak z budki
Desery
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Desery
Kruche ciasteczka maślane
Desery
JAGODZIANKI
Gofry jak z budki
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 115
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 177