Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy wiemy, że piernik im starszy tym lepszy :) I to właśnie jest ten czas, kiedy powinniśmy zająć się pieczeniem pierniczków. Zapach przypraw do piernika, który się roznosi w domu podczas ich pieczenia to taki wstep do przygotowań świątecznych. Jest cudowny i sprawia, że myślimy już o prezentach, zakupach, lepieniu uszek, pierogów i przede wszystkim o strojeniu choinki. To cudowny czas :) A więc, zaczynajmy...
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 17
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3445
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 101
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 17
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3445
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 101
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Składniki
Robimy ciasto:na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników, wymieszać.
Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Jeszcze raz wymieszać.
Masę przełożyc do miski, wbić jajko. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao.
Obie części zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkować na 3-mm placki. Foremkami wycinać ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-15 minut w temp. 180°. Upieczone pierniczki udekorować lukrem: składniki utrzeć na jednolitą masę, po udekorowaniu pierniczków pozostawić do wystygnięcia.