Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1146

Dodano:

Odsłon: 422

Wszyscy wiemy, że piernik im starszy tym lepszy :) I to właśnie jest ten czas, kiedy powinniśmy zająć się pieczeniem pierniczków. Zapach przypraw do piernika, który się roznosi w domu podczas ich pieczenia to taki wstep do przygotowań świątecznych. Jest cudowny i sprawia, że myślimy już o prezentach, zakupach, lepieniu uszek, pierogów i przede wszystkim o strojeniu choinki. To cudowny czas :) A więc, zaczynajmy...
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Robimy ciasto:na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników, wymieszać.

  2. Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Jeszcze raz wymieszać.

  3. Masę przełożyc do miski, wbić jajko. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao.

  4. Obie części zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.

  5. Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkować na 3-mm placki. Foremkami wycinać ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-15 minut w temp. 180°. Upieczone pierniczki udekorować lukrem: składniki utrzeć na jednolitą masę, po udekorowaniu pierniczków pozostawić do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń