Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne pierniczki-smaczne i mięciutkie:

Świąteczne pierniczki-smaczne i mięciutkie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 370 Ocena: 3061

Dodano:

Odsłon: 847

Są smaczne i pięknie pachną dzięki zawartości prawdziwego miodu, dużej ilości przypraw a dodatek smalcu sprawia, że są kruchutkie i smaczne. Mogą leżeć do 2- ch miesięcy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Składniki

  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg prawdziwego miodu
  • 250 g masła
  • 250 g smalcu
  • 1,5 kg mąki
  • 6 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki amoniaku
  • 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i margarynę oraz smalec roztopić. Przestudzić.
    Dodać jajka i dokładnie zmiksować.
    Stopniowo, wciąż ucierając dosypywać mąkę, proszek, przyprawę i kakao.
    Do śmietany dodać sodę i amoniak. Wymieszać i połączyć składniki.
    Ciasto jest "wolne", ale takie powinno być.
    Oprószyć mąką z wierzchu i wynieść w chłodne miejsce - ale nie do lodówki- na 2 godziny.
    Zagnieść, cienko rozwałkować i wycinać foremkami.
    Piec na papierze 8 minut w temp. 160 stopni.
    Po ostudzeniu - lukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń