Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Świąteczny czysty barszczyk"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 92
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1179
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 92
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1179
Składniki
Zakwas: zagotuj 1 litr wody. Wsyp cukier i sól, odstaw do wystudzenia. Buraki oraz cebulę obierz, pokrój w plastry. Ułóż je w kamionkowym naczyniu. Dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz majeranek i kminek.
Całość zalej wodą z solą oraz cukrem tak, by buraki były całkowicie przykryte. Dodaj pokruszony chleb razowy i obrane ząbki czosnku. Obciąż talerzykiem, dociśnij. Naczynie przykryj gazą albo czystą, lnianą ściereczką.
Odstaw w chłodne miejsce na ok. 5 dni. Po tym czasie zakwas przecedź przez sitko.
Barszcz: buraki, jabłka marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w plasterki. Warzywa i jabłka wymieszaj w garnku z suszonym majerankiem, solą, pieprzem, ziarenkami ziela angielskiego oraz listkami laurowymi. Dołóż suszone śliwki i suszone grzybki.
Całość zalej 2 litrami przegotowanej i wystudzonej wody oraz 2 szklankami zakwasu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przypraw sokiem z cytryny. Doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i odstaw na jeden dzień.
Przed podaniem barszczyk przecedź. Mocno podgrzej. Serwuj z uszkami z farszem z suszonych podgrzybków.Źródło: Tina