Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny czysty barszczyk

Świąteczny czysty barszczyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Świąteczny czysty barszczyk"

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba razowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki kminku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego. Wywar: 1 kg buraków
  • 20 dag jabłek
  • 10 dag marchewki
  • po 2 dag pietruszki i selera
  • 5 dag wędzonych śliwek
  • kilka suszonych podgrzybków (ok. 15 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony majeranek
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zakwas: zagotuj 1 litr wody. Wsyp cukier i sól, odstaw do wystudzenia. Buraki oraz cebulę obierz, pokrój w plastry. Ułóż je w kamionkowym naczyniu. Dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz majeranek i kminek.

  2. Całość zalej wodą z solą oraz cukrem tak, by buraki były całkowicie przykryte. Dodaj pokruszony chleb razowy i obrane ząbki czosnku. Obciąż talerzykiem, dociśnij. Naczynie przykryj gazą albo czystą, lnianą ściereczką.

  3. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 5 dni. Po tym czasie zakwas przecedź przez sitko.

  4. Barszcz: buraki, jabłka marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w plasterki. Warzywa i jabłka wymieszaj w garnku z suszonym majerankiem, solą, pieprzem, ziarenkami ziela angielskiego oraz listkami laurowymi. Dołóż suszone śliwki i suszone grzybki.

  5. Całość zalej 2 litrami przegotowanej i wystudzonej wody oraz 2 szklankami zakwasu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przypraw sokiem z cytryny. Doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i odstaw na jeden dzień.

  6. Przed podaniem barszczyk przecedź. Mocno podgrzej. Serwuj z uszkami z farszem z suszonych podgrzybków.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń