Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowym na kilku warstwach. Masa makowa jest mojego autorstwa co stanowi unikatowe połączenie aromatu orzechów, rodzynek i miodu. Ciasto krucho-drożdżowe , które użyłam do makowca wydaje się ciastem trudnym. Jednak dla chcącego nic trudnego. Dla mnie też początkowo wydawało się nie do osiągniecia. Jednak z czasem nauczyłam się je wyrabiać.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 3061
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 4726
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 399
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 269
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 425
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 3061
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 4726
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 399
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 269
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 425
Składniki
Ciasto krucho-drożdżowe: W 50 ml ciepłego mleka rozpuszczam drożdże z cukrem i mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce do napęcznienia. Z pozostałych składników zagniatam ciasto kruche. Dodaje ciepłe drożdże. zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki na na całą noc.
Masa makowa: Mielony mak gotuję wraz mlekiem, miodem i masłem. Gotuje do momentu napęcznienia, około 45 minut. Do gotowej masy dodaje mielone orzechy i namoczone w wodzie rodzynki. Mieszam. Białka ubijam. dodaje partiami do masy.
Kwadratową tortownicę smaruje masłem i obsypuje bułka tartą. Ciasto Dziele na trzy części. Pierwszą część rozwałkowuje i układam na blaszce. Rozsmarowuje 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowana drugą część ciasta. Na cieście układam 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowaną ostatnią część ciasta. Całość piekę w 180 stopniach przez około 65-75 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję.