Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny piernik

Świąteczny piernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7352

Dodano:

Odsłon: 9301

Piernik o mocnym akcencie pomarańczy, naszpikowany orzechami włoskimi i rodzynkami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej+1 łyżeczka proszku do pieczenia+1/2 łyżeczki sody
  • 20 dkg. margaryny
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl.cukru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej /całe opakowanie/
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • całe opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich /połamać palcami na mniejsze kawałki/
  • 1/2 szkl. rodzynek i żurawiny/opcjonalnie/
  • 4 łyżki mleka, zapach rumowy lub migdałowy
  • Na lukier: 2 łyżki cukru pudru, sok z pomarańczy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzewamy margarynę, miód i przyprawę do piernika. Trzeba uważać, aby się nia zagotowało. Po lekkim przestygnięciu dodać powidła i dokładnie wymieszać.
    Do miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia , sodę i kakao.
    Białka ubić na sztywną pianę, dalej miksując dodawać żółtka i cukier. Następnie dodawać stopniowo mąkę. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dolewać po trochu margarynę i bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec dodać 4 łyżki mleka, zapach rumowy lub migdałowy , startą skórkę z pomarańczy i resztę bakalii. Wszystko delikatnie połączyć drewnianą łyżką na jednolitą masę.

  2. Blaszkę /12x26/ natłuścić, posypać tartą bułką i wlać do niej masę piernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok. 60-75 minut do suchego patyczka. Przed końcem pieczenia można przykryć ciasto papierem do pieczenia, aby wierzch ciasta nie przypalił się.
    Wystudzony piernik polewamy lukrem pomarańczowym i dekorujemy skórką pomarańczową.
    Lukier pomarańczowy: do 2 łyżek cukru pudru dodajemy po trochu wciśniętego , ciepłego soku z pomarańczy,aż powstanie gęsta zawiesina i polewamy piernik.

  3. SMACZNEGO i Wesołych Świąt!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 stycznia 2014 Twój pierniczek prezentuje się wyśmienicie i z pewnością tak smakuje, pozdrawiam serdecznie! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 17 grudnia 2013 już czuję ten aromat unoszący się po całym domu...super :) Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 17 grudnia 2013 Cudny jest,a jeszcze z bakaliami musi być pyszny -) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń