Desery Przepis na:
Świąteczny piernik na zsiadłym mleku

Przepisów i artykułów: 2383 Ocena: 15402
Dodano: 16.12.2016
Odsłon: 2879
Składniki
- Składniki na ciasto:
- Jajo kurze 2 szt
- Zsiadłe mleko 2 szklanki
- Cukier 1 szklanka
- olej 1 szklanka
- mąka 4 szklanki
- Soda oczyszczona 2 łyżeczki
- Miód 2 łyżeczki
- 1 duże opakowanie przyprawy do piernika
- Składniki na masę:
- Wiórki kokosowe 25 dag
- Mleko 1 szklanka
- Cukier 3/4 szklanki
- 2 opakowania śnieżki
- Żelatyna 2 kopiate łyżki
- 2 kolory barwnika spożywczego do ciast
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki na piernik wymieszać, dokładnie utrzeć i podzielić na trzy części. Foremkę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i upiec po kolei placki w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. W między czasie zrobić kokosową masę.
-
Wykonanie masy kokosowej:
Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Po czym odstawić do ostygnięcia. Śnieżkę ubić zgodnie z opisem na opakowaniu, połączyć z zimną masą kokosową. Następnie masę podzielić na dwie części, zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym. -
Do każdej części masy dodać po łyżce żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody. Przygotowaną masą przełożyć placek w wstawić do lodówki do schłodzenia. Jeżeli nie mamy barwników spożywczych to przekładamy placek białą masą.
Komentarze do przepisu (0)