Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na ten piernik powinno dojrzewać przez 6 tygodni. Ale jest doskonały nawet po dwóch, trzech dniach leżakowania.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4411
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11982
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5614
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4411
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11982
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5614
Składniki
Miód, smalec i cukier roztopić na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Sodę rozrobić z mlekiem. Jajka roztrzepać widelcem. Mąkę przesiać do miski. Stopniowo dodawać resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć je do szklanego naczynia lub kamiennego garnka na pięć- sześć tygodni. Ale można go upiec i po dwóch , trzech dniach.- też będzie pyszny. Owinąć dokładnie folią.Wynieść w chłodne miejsce. Na trzy dni przed wigilią ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Cienko rozwałkować i piec w dużej formie (36/25 cm wyłożonej papierem. Każdy blat piec osobno około 12-15 .minut w temp. 175 stopni. Uważać, by ciasta nie przesuszyć, bo będzie zbyt twarde i nawet po przełożeniu nie zmięknie. Przekładać powidłami śliwkowymi lub ulubioną masą ale dopiero na następny dzień. Obciążyć deseczką przez noc. Przeciąć ciasto wzdłuż, a następnie jeszcze każdą część na pół. Dopiero wtedy każdą część oblać polewą czekoladową a po zastygnięciu polewy-owinąć folią. Ciasto zachowuje do dwóch miesięcy świeżość.
Przygotowanie polewy: W gorącej wodzie rozpuścic dokładnie żelatynę. Śmietanę roztopić z cukrem na małym ogniu. Dodać kakao.Rozmieszać na gładką, aksamitną masę. Zestawić z ognia, Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki śmietany lub alkoholu.