Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świąteczny wielkanocny stół.
Świąteczny serniczek
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 3 żółtka
Masa serowa
- 1 kg białego sera
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy 64 g
- Sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 3 łyżki rodzynek
Polewa
- 5 dkg masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
Dodatkowo
- Kakao do posypania ciasta
- Wiórki kokosowe do posypania
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 3 żółtka
Masa serowa
- 1 kg białego sera
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy 64 g
- Sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 3 łyżki rodzynek
Polewa
- 5 dkg masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
Dodatkowo
- Kakao do posypania ciasta
- Wiórki kokosowe do posypania

Etapy przygotowania
Ciasto Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka i zagnieść ciasto. Rozwałkuj na wielkość dwóch keksówek o wymiarach 12x20 ciasto posyp kakao . Na czas przygotowania sera wstaw do lodówki. Ciasto możesz również upiec w standardowej blaszce .

Żółtka oddziel od białek. Rodzynki zalej wrzątkiem, odsącz na sicie. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj rozpuszczone wystudzone masło ,ser, budyń , rodzynki i sok z cytryny. Na koniec dodaj pianę ubitą ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj i rozleje do keksówek. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st.
Z podanych składników przygotuj polewę. Wystudzony sernik polej polewą i posyp wiórkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (16)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3368

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 211
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3368

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 211



Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 3 żółtka
- 1 kg białego sera
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy 64 g
- Sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 3 łyżki rodzynek
- 5 dkg masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- Kakao do posypania ciasta
- Wiórki kokosowe do posypania
Ciasto Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka i zagnieść ciasto. Rozwałkuj na wielkość dwóch keksówek o wymiarach 12x20 ciasto posyp kakao . Na czas przygotowania sera wstaw do lodówki. Ciasto możesz również upiec w standardowej blaszce .
Żółtka oddziel od białek. Rodzynki zalej wrzątkiem, odsącz na sicie. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj rozpuszczone wystudzone masło ,ser, budyń , rodzynki i sok z cytryny. Na koniec dodaj pianę ubitą ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj i rozleje do keksówek. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st.
Z podanych składników przygotuj polewę. Wystudzony sernik polej polewą i posyp wiórkami.
W święta obowiązkowy :)
Super serniczek!
Ale pyszniutki sernik. Narobilas mi smaku :)
Tradycyjny, pyszny sernik świąteczny :)
Apetyczny!