Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sycylijskie cannoli na deser"
Składniki
• 1,5 godziny • dla 4 osób • cena 27 zł
Mąkę przesiej, połącz z cukrem i solą. Wmieszaj starte na tarce masło. Jajka wymieszaj z winem (trzepaczką) i wlej do mąki. Zagnieć ciasto i dokładnie je wyrabiaj. Owiń folią i odstaw na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu znów wyrabiaj i podziel na porcje. Po kolei rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm i wycinaj kółka o średnicy 8 cm.
Rurkę po folii spożywczej przekrój na 4 kawałki. Owiń je dokładnie folią aluminiową, zamykając otwory na górze i na dole. Rurki posmaruj olejem i połóż na krążkach ciasta. Owiń ciasto wokół rurki i sklej brzegi, smarując je ubitym białkiem.
Rozgrzej olej jak do frytek i wkładaj do niego rurki z ciastem (miejscem sklejenia do dołu). Smaż na złoto. Wyjmij, odsącz z tłuszczu. Ostrożnie wysuń foremki i przygotuj kolejne porcje. Odstaw do ostygnięcia.
Serek ricotta wymieszaj z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki oraz ekstraktem pomarańczowym. Ubij śmietankę. Dodaj ricottę i delikatnie wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniaj wystudzone rurki kremem. Ozdób, posyp cukrem pudrem.Źródło: Show