Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare poranki to ciasto, które choć nieco szarawe w wyglądzie, to charakteryzuje się całą gamą i ferią barw smakowych!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Składniki
Przygotuj spody. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj dwie kule, owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Rozwałkuj każdą kulę na blachę o wymiarach 20x30 cm. Włóż je do form o tych wymiarach wyłożonych papierem do pieczenia i nakłuj je widelcem. Piecz spody osobno w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut lub do złotego koloru. Wyjmij spody i ostudź je.
Przygotuj biszkopt z makiem. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodaj przesianą mąkę, mak i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając szpatułką. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm i piecz w 180°C przez około 25-30 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia na kilkanaście minut. Następnie podgrzej ją, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Pod koniec ubijania wlej też chłodną już, ale jeszcze płynną żelatynę. Dobrze wymieszaj.
Złóż ciasto. Do formy od pieczenia wstaw jeden z kruchych spodów. Rozłóż na nim równomiernie połowę kremu. Następnie połóż biszkopt makowy i rozsmaruj pozostały krem. Przykryj drugim blatem. Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą na jednolitą masę. Lukier wylej na wierzch ciasta i wyrównaj. Posyp makiem. Ciasto szare poranki podawaj po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 4 godziny.