Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta szarlotka to wspomnienie wypieków mojej babci. Robi się ją bardzo łatwo. Jest miękka i wilgotna dzięki sporej ilości jabłek. Pyszna na słodkie popołudnie przy kawce.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3766
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2129
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5580
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5587
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3766
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2129
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5580
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5587
Składniki
Ciasto Miksujemy na gładką masę wszystkie składniki - mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, żółtko, śmietanę, roztopione masło, proszek do pieczenia i sól.
Masa jabłkowa Jabłka obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cukrem i cynamonem i dusimy chwilę na wolnym ogniu. Po podduszeniu mieszamy z kaszą manną.
Połowę masy wylewamy na prostokątną blaszkę o wymiarach 22x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podpieczone ciasto smarujemy białkiem, układamy masę jabłkową, którą przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy jeszcze ok. 30 min. (aż ciasto się zrumieni). Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem :)