Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem przygotowałam szarlotkę ekspresową, bo robiłam ją dosłownie w ostatniej chwili, tak na szybko. Nazwałam ją ekspresową ponieważ naprawdę szybko się ją robi. Po pierwsze ciasta nie trzeba długo zagniatać, chłodzić w lodówce, ani mrozić. Nie trzeba go wałkować czy trzeć na tarce. Wystarczy zagnieść na, jak ja to nazywam, okruchy i wysypać do blachy. Po drugie użyłam gotowych smażonych jabłek ze słoika, które przygotowałam sobie w sezonie letnio - jesiennym.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Do większej miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszałam. Dodałam żółtka i pokrojone na kawałki zimne masło. Podane składniki zagniotłam tylko do połączenia, do powstania takich okruchów podobnych do kruszonki. Trochę więcej niż połowę tego ciasta wysypałam do blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równo rozprowadziłam po blaszce i ugniotłam palcami. Jabłka ze słoika przełożyłam do miski. Dodałam trochę cynamonu do smaku i budyń w proszku. Dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na przygotowane ciasto. Jabłka posypałam resztą ciasta. Szarlotkę wstawiłam do piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce, a przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.