Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na biszkopcie z masą budyniową i cynamonem:

Szarlotka na biszkopcie z masą budyniową i cynamonem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 350 Ocena: 2852

Dodano:

Odsłon: 9920

Jabłka i cynamon to idealne połączenie smakowe. Do tego mięciutki biszkopt i masa oprószona cynamonem.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody
  • szczypta soli
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg winnych, twardych jabłek
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie o smaku cytrynowym z cukrem
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 g miękkiego masła extra
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić z odrobiną soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku i przesiane obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać gorącą wodę.
    Przelać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 30 cm i piec 25 minut w tem. 175 stopni.

  2. Na dno garnka z grubym dnem wlać wodę, zagotować. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Chwilę smażyć by jabłka nieco zmiękły.
    Zestawić z ognia, wsypać galaretki i żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia.
    Przestudzić i wylać na biszkopt.

  3. W jednej szklance zimnego mleka rozmieszać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozmieszany budyń. Ugotować.
    Przykryć folią by nie dopuścić do powstania kożucha i odstawić do ostygnięcia.
    Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać otartą skórkę cytrynową.


  4. Na zimny biszkopt wyłożyć masę jabłkową. Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut.Na masie jabłkowej rozprowadzić masę budyniową.
    Zrobić w masie "rowki". Oprószyć cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń