Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja szarlotka różni się od zwykłej szarlotki tym że dodałam do niej oprócz cynamonu odrobinę rozgrzewającego imbiru oraz rodzynki. Wyszła bardzo smaczna, a jej zapach nosił się po całym mieszkaniu.
miska, nóż, garnek, wałek, ścierka, folia spożywcza, foremka, papier do pieczenia,
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Wbić jajka, szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 60 minut. W między czasie przygotować jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry lub kostkę. Włożyć do garnka skropić sokiem z cytryny, dodać wodę oraz cukier , cynamon i imbir. Dusić pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając. 1/3 ciasta odciąć i odłożyć z powrotem do lodówki, pozostałe 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę lekko wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia(u mnie foremka silikonowa o średnicy 27 cm.). Wyłożyć mus jabłkowy. Pozostawione ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Paski układać na jabłkach tworząc kratkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 50 minut. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Rada; Jabłka nie mają być całkowicie rozgotowane.
Szarlotka w przekroju.
Szarlotka gotowa do podania.