Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1494
Dodano: 15.01.2018
Odsłon: 18151
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Masło wrzucamy do zamrażarki na ok 2 godziny (łatwiej będzie nam je zetrzeć na tarce).
Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 równe części.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy cynamonem i ew do smaku niewielką ilością cukru. Dzielimy na 2 części. UWAGA!!! Jeśli jabłka są bardzo słodkie możemy pominąć dodanie do nich cukru.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Całą tortownicę smarujemy grubo masłem i wysypujemy bułką tartą.
Na dno tortownicy wysypujemy pierwszą część suchych składników. Wyrównujemy łyżką i wykładamy połowę jabłek. Wysypujemy drugą część mieszanki, wyrównujemy i wykładamy drugą część jabłek. Wysypujemy trzecią część suchych składników, wyrównujemy. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy wiórki masła i rozkładamy je równomiernie na całości.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º, pieczemy ok 60-70 minut (aż wierzch będzie rumiany). Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

jolao 17 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Moja ulubiona szarlotka ;) Zawsze wychodzi pyszna :D1 Kto głosował? | Odpowiedz

blondus20 17 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
robiłam już kilka razy i zawsze spód niedopieczony!!sypki nie wiem gdzie robię błąd. nie da się kroć. Wierzch chrupiący smaczny a ostatnia sypka warstwa nadal sypka:( Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 15 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszności na szybko:)))1 Kto głosował? | Odpowiedz