Do góry

Desery Przepis na:

szarlotka sypana

Przepis dnia 2018-01-21
szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1341

Dodano:

Odsłon: 17065

Najprostsza szarlotka pod słońcem. Bez jajek, bez zagniatania i ucierania

Składniki

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówka ale mogą być też inne soczyste)
  • 2 łyżki cynamonu
  • cukier do smaku
  • 150 g masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
szarlotka sypana

Przygotowanie

  1. Masło wrzucamy do zamrażarki na ok 2 godziny (łatwiej będzie nam je zetrzeć na tarce).

  2. Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 równe części.

  3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy cynamonem i ew do smaku niewielką ilością cukru. Dzielimy na 2 części. UWAGA!!! Jeśli jabłka są bardzo słodkie możemy pominąć dodanie do nich cukru.

  4. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Całą tortownicę smarujemy grubo masłem i wysypujemy bułką tartą.

    Na dno tortownicy wysypujemy pierwszą część suchych składników. Wyrównujemy łyżką i wykładamy połowę jabłek. Wysypujemy drugą część mieszanki, wyrównujemy i wykładamy drugą część jabłek. Wysypujemy trzecią część suchych składników, wyrównujemy. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy wiórki masła i rozkładamy je równomiernie na całości.

    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º, pieczemy ok 60-70 minut (aż wierzch będzie rumiany). Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jolao 17 stycznia 2018 Moja ulubiona szarlotka ;) Zawsze wychodzi pyszna :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

blondus20 17 stycznia 2018 robiłam już kilka razy i zawsze spód niedopieczony!!sypki nie wiem gdzie robię błąd. nie da się kroć. Wierzch chrupiący smaczny a ostatnia sypka warstwa nadal sypka:( Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń