Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 735 Ocena: 48685

Dodano:

Odsłon: 1975

Tym razem zapraszam na ciasto z jabłkami. Szarlotka sypana... kto jeszcze nie próbował czas nadrobić zaległości. Wiecie co pomyślałam, kiedy pierwszy raz przeczytałam przepis na tą rzeczoną szarlotkę? Dziwny przepis, jak to możliwe, żeby z tych składników powstało ciasto? Oczywiście moje przemyślenia nie zniechęciły mnie wówczas do przetestowania przepisu. I wiecie co? Z tych składników powstaje nie jakieś tam ciasto, ale naprawdę pyszne ciasto z jabłkami, pachnące palonym masłem i cynamonem. Jeśli rzeczywiście jeszcze go nie piekliście to gorąco zachęcam Was do przygotowania takiego ciasta według mojego przepisu.

Składniki

  • jabłka 1.40 kg
  • cukier 300 g
  • kasza manna (grysik) 300 g
  • mąka pszenna 300 g
  • masło 250 g
  • cynamon w proszku 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka sypana

Przygotowanie

  1. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki suche, czyli mąkę, kaszę mannę i cukier wsypać do miski, wymieszać i podzielić na trzy, w miarę równe części.

    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Na spód tortownicy wsypać pierwsza część mieszanki cukru, maki i kaszy manny. Następnie wyłożyć połowę utartych
    jabłek, kolejna część składników suchych, ponownie jabłka i ostatnia część mieszanki. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach, zetrzeć masło. Całość oprószyć cynamonem.

  2. Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

    Ciasto wyśmienicie smakuje na ciepło. Polecam podać je z gałką ulubionych lodów.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń