Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka w "pasy" to tak naprawdę jabłecznik, który jest warstwowy. Składa się z trzech warstw ciasta kruchego, który jest przełożony masą jabłkową. Całość jest upieczona. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały zarówno na święta, jak i spotkania rodzinne. Szarlotka doskonale komponuje się z lodami.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4957
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419154
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4957
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419154
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy ciasto przez 3 godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy każdą część oddzielnie. Masa jabłkowa: Jabłka kroimy na kwadraty. Dusimy z cukrem i odrobiną wody. Do rozduszonych jabłek dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pierwszą cześć ciasta układamy na dnie formy. Smarujemy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy drugą część ciasta. Na ciasto układamy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy ostatnią część ciasta. Całość pieczemy przez 70 minut w 170 stopniach. Dowolnie dekorujemy.