Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i efektowna szarlotka na kruchym cieście
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Ciasto kruche: Sypkie składniki przesiej do miski Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach, obtaczając w mącę żeby się nie kleiło Rozdrobnij masło i rozetrzyj z sypkimi składnikami do powstania kruszonki Dodaj żółtka wymieszane ze szczyptą soli i zagnieć szybko gładkie ciasto Podziel na pół, jedną część zawiń w foliowy woreczek i schowaj do lodówki Drugą częścią wylep dno i boki tortownicy Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min * Polecam pieczenie z obciążeniem jak w przypadku tarty wtedy boki ciasta nie spłyną.
Jogurtowa pianka: Jogurt wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na lśniącą pianę (ok. 10 min) Połącz jogurt z ubitą pianą mieszając delikatnie
Masa jabłkowa: Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach Dodaj cukier i skrobię, dokładnie wymieszaj
Złożenie szarlotki: Na podpieczony spód wysyp kaszę manną i dokładnie rozprowadź Następnie wyłóż jabłka Na warstwę jabłek wyłóż jogurtową piankę Na górę zetrzyj drugą połowę ciasta schłodzoną w lodówce Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 min (grzałka góra-dół) Przez pierwsze 30 min studź ciasto w zamkniętym piekarniku Następnie nieco uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem