Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura różana zachwyca pięknym aromatem, któremu nie sposób się oprzeć. Idealnie komponuje się on z szarlotką na kruchym cieście.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 678
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 64
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 82
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 678
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 64
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 82
Składniki
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz jajo i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na pół. Jedną połowę umieścić w zamrażarce, a drugą pokroić na plastry i wyłożyć nimi formę do pieczenia (użyłam formy 19x26 cm) tak, by całe dno było przykryte. Spód posmarować konfiturą z róży, na konfiturze ułożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Szarlotkę piec ok. 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.