Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z konfiturą różaną

Szarlotka z konfiturą różaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 3403

Dodano:

Odsłon: 548

Konfitura różana zachwyca pięknym aromatem, któremu nie sposób się oprzeć. Idealnie komponuje się on z szarlotką na kruchym cieście.

Składniki

  • Mąka tortowa - 2 szklanki
  • Cukier - 1/4 szklanki
  • Masło - 200 g
  • Jajo kurze - 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kwaskowe jabłka (np. Szara Reneta) - 5-6 dużych sztuk
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Konfitura z płatków róży - 3-4 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z konfiturą różaną

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz jajo i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem.

  3. Ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na pół. Jedną połowę umieścić w zamrażarce, a drugą pokroić na plastry i wyłożyć nimi formę do pieczenia (użyłam formy 19x26 cm) tak, by całe dno było przykryte. Spód posmarować konfiturą z róży, na konfiturze ułożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Szarlotkę piec ok. 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń