Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z pigwowcem i miętą

Szarlotka z pigwowcem i miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 767 Ocena: 15012

Dodano:

Odsłon: 179

Zupełnie inny smak szarlotki. Moja wzbogacona jest pigwowcem, miętą i skórką z limonek.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 240 g
  • mąka krupczatka 100 g
  • cukier 110 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • 2 jajka
  • miękkie masło lub margaryna 125 g
  • Nadzienie : jabłka słodko - kwaśne 1500 g
  • 5-6 pigwowców
  • skórka z 2 limonek
  • świeże posiekane listki mięty 2 -3 łyżki
  • mąka ziemniaczana ( kukurydziana ) 1 łyżka + 1 łyżka do podsypania ciasta
  • ew. sok z cytryny lub limonki do smaku
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka z pigwowcem i miętą

Przygotowanie

  1. Blaszka do tarty 25 cm.
    Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w paski, przekładamy do garnka.
    Dodajemy startą skórkę z limonek, pokrojone w plasterki pigwowce ( środek wyrzucamy ).
    Prażymy jabłka na średnim ogniu, często mieszając.
    Pod koniec dodajemy posiekaną miętę a po wyłączeniu palnika dajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Studzimy.
    Jabłka powinny być lekko kwaskowe.
    Ciasto.
    Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło i zagniatamy na kruszonkę.
    Potem dodajemy jajka i zagniatamy ciasto na gładką masę.
    1/4 ciasta chowamy do lodówki, resztę wałkujemy i przekładamy do formy. Nadmiar ciasta odcinamy nożem lub rolując wałkiem.
    Spód i boki ciasta posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej.



  2. Na ciasto nakładamy nadzienie z jabłek, wyrównujemy.
    Z reszty ciasta wycinamy dowolne wzorki i dekorujemy.
    Pieczemy w 175 C około 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń