Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupełnie inny smak szarlotki. Moja wzbogacona jest pigwowcem, miętą i skórką z limonek.
Idealny dodatek do herbaty na jesienno-zimowe chłody.
Odsłon: 11980
Bardzo smaczny, z dużą ilością witaminy C syrop z pigwowca japońskiego. Syrop...
Odsłon: 5641
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 7166
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 33
Sałatka brokułowa z jajkiem należy do moich ulubionych wielkanocnych dań. Jes...
Odsłon: 90
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 58
Makaron orzo z pieczarkami to przepis na szybkie i pyszne danie jednogarnkowe...
Odsłon: 56
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 7166
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 33
Sałatka brokułowa z jajkiem należy do moich ulubionych wielkanocnych dań. Jes...
Odsłon: 90
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 58
Makaron orzo z pieczarkami to przepis na szybkie i pyszne danie jednogarnkowe...
Odsłon: 56
Składniki
Blaszka do tarty 25 cm. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w paski, przekładamy do garnka. Dodajemy startą skórkę z limonek, pokrojone w plasterki pigwowce ( środek wyrzucamy ). Prażymy jabłka na średnim ogniu, często mieszając. Pod koniec dodajemy posiekaną miętę a po wyłączeniu palnika dajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Studzimy. Jabłka powinny być lekko kwaskowe. Ciasto. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło i zagniatamy na kruszonkę. Potem dodajemy jajka i zagniatamy ciasto na gładką masę. 1/4 ciasta chowamy do lodówki, resztę wałkujemy i przekładamy do formy. Nadmiar ciasta odcinamy nożem lub rolując wałkiem. Spód i boki ciasta posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej.
Na ciasto nakładamy nadzienie z jabłek, wyrównujemy. Z reszty ciasta wycinamy dowolne wzorki i dekorujemy. Pieczemy w 175 C około 60 minut.
Przepisy Desery
Desery
Pyszny krem śmietankowy z mascarpone
Desery
Gniazda bezowe z kremem straciatella, kiwi i borówkami
Desery
Szybka babka marmurkowa
Desery
Bananowy deser
Pyszny krem śmietankowy z mascarpone
Polecam krem śmietankowy połączony z serkiem mascarpone. Krem nadający się do...
Odsłon: 44
Gniazda bezowe z kremem straciatella, kiwi i borówkami
Idealna słodkość na wielkanocny stół. Gniazda bezowe wypełnione pysznym kreme...
Odsłon: 64