Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupełnie inny smak szarlotki. Moja wzbogacona jest pigwowcem, miętą i skórką z limonek.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1411
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1411
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Składniki
Blaszka do tarty 25 cm. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w paski, przekładamy do garnka. Dodajemy startą skórkę z limonek, pokrojone w plasterki pigwowce ( środek wyrzucamy ). Prażymy jabłka na średnim ogniu, często mieszając. Pod koniec dodajemy posiekaną miętę a po wyłączeniu palnika dajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Studzimy. Jabłka powinny być lekko kwaskowe. Ciasto. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło i zagniatamy na kruszonkę. Potem dodajemy jajka i zagniatamy ciasto na gładką masę. 1/4 ciasta chowamy do lodówki, resztę wałkujemy i przekładamy do formy. Nadmiar ciasta odcinamy nożem lub rolując wałkiem. Spód i boki ciasta posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej.
Na ciasto nakładamy nadzienie z jabłek, wyrównujemy. Z reszty ciasta wycinamy dowolne wzorki i dekorujemy. Pieczemy w 175 C około 60 minut.