Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupełnie inny smak szarlotki. Moja wzbogacona jest pigwowcem, miętą i skórką z limonek.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 880
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22951
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15366
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 880
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22951
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15366
Składniki
Blaszka do tarty 25 cm. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w paski, przekładamy do garnka. Dodajemy startą skórkę z limonek, pokrojone w plasterki pigwowce ( środek wyrzucamy ). Prażymy jabłka na średnim ogniu, często mieszając. Pod koniec dodajemy posiekaną miętę a po wyłączeniu palnika dajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Studzimy. Jabłka powinny być lekko kwaskowe. Ciasto. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło i zagniatamy na kruszonkę. Potem dodajemy jajka i zagniatamy ciasto na gładką masę. 1/4 ciasta chowamy do lodówki, resztę wałkujemy i przekładamy do formy. Nadmiar ciasta odcinamy nożem lub rolując wałkiem. Spód i boki ciasta posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej.
Na ciasto nakładamy nadzienie z jabłek, wyrównujemy. Z reszty ciasta wycinamy dowolne wzorki i dekorujemy. Pieczemy w 175 C około 60 minut.